

GOSPODAROWANIE SŁOMĄ





Opis
W ostatnim 20-leciu zmieniło się wykorzystanie słomy w rolnictwie spowodowane zwiększeniem powierzchni uprawy zbóż i zarazem ilości produkowanej słomy, zmniejszeniem pogłowia zwierząt gospodarskich, co ograniczyło zużycie słomy na paszę i ściółkę oraz powstaniem dużej grupy gospodarstw bezinwentarzowych.
W wyniku tych zmian w skali rejonu i kraju mniej słomy zużywa się w produkcji zwierzęcej, a więcej przeznacza na przyoranie dla zrównoważenia bilansu substancji organicznej w glebie. Równocześnie występują nadwyżki słomy, które mogą być zużyte na cele alternatywne. Ponadto w ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie wykorzystaniem biomasy jako źródła energii, w tym słomy zbóż
i rzepaku.
W związku ze znacznym zainteresowaniem słomą podjęto próbę przedstawienia w sposób syntetyczny zagadnień związanych z jej produkcją i możliwością zagospodarowania. Opracowanie zawiera podstawowe informacje o właściwościach słomy i kierunkach jej wykorzystania zarówno w rolnictwie, jak i w innych działach gospodarki. Podany wykaz literatury źródłowej umożliwia znalezienie bardziej szczegółowych danych i informacji dla pogłębienia interesującego zagadnienia. Opracowanie może służyć jako pomoc studentom i uczniom szkół rolniczych oraz specjalistom i doradcom, a także producentom rolnym.
SPIS TREŚCI
Spis treści
Rodzaje i skład chemiczny słomy
Produkcja i bilans słomy
Czynniki kształtujące plon słomy
Ocena wielkości plonu słomy
Wielkość produkcji słomy
Bilans słomy
Kierunki wykorzystania słomy
Słoma jako pasza
Słoma na ściółkę
Słoma jako nawóz
Słoma jako źródło energii
Inne kierunki wykorzystania słomy
Zbiór i składowanie słomy
Literatura
Fotografie
Spis tabel, rysunków i fotografii
Informacje dodatkowe
Autor 1 | Adam Harasim |
Rok wydania | 2011 |
Liczba stron | 77 |
Oprawa | Miękka |
Wymiary | 16.5x23.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-7562091-7 |
Słowa kluczowe | Biomasa, słoma |