GOSPODAROWANIE SŁOMĄ

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 30,00 zł 30.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

 W ostatnim 20-leciu zmieniło się wykorzystanie słomy w rolnictwie spowodowane zwiększeniem powierzchni uprawy zbóż i zarazem ilości produkowanej słomy, zmniejszeniem pogłowia zwierząt gospodarskich, co ograniczyło zużycie słomy na paszę i ściółkę oraz powstaniem dużej grupy gospodarstw bezinwentarzowych.

W wyniku tych zmian w skali rejonu i kraju mniej słomy zużywa się w produkcji zwierzęcej, a więcej przeznacza na przyoranie dla zrównoważenia bilansu substancji organicznej w glebie. Równocześnie występują nadwyżki słomy, które mogą być zużyte na cele alternatywne. Ponadto w ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie wykorzystaniem biomasy jako źródła energii, w tym słomy zbóż
i rzepaku.

W związku ze znacznym zainteresowaniem słomą podjęto próbę przedstawienia w sposób syntetyczny zagadnień związanych z jej produkcją i możliwością zagospodarowania. Opracowanie zawiera podstawowe informacje o właściwościach słomy i kierunkach jej wykorzystania zarówno w rolnictwie, jak i w innych działach gospodarki. Podany wykaz literatury źródłowej umożliwia znalezienie bardziej szczegółowych danych i informacji dla pogłębienia interesującego zagadnienia. Opracowanie może służyć jako pomoc studentom i uczniom szkół rolniczych oraz specjalistom i doradcom, a także producentom rolnym.

Informacje dodatkowe

Autor Adam Harasim
Liczba stron 77
Rok wydania 2011
Wymiary 16.5x23.5 cm
Oprawa Miękka
Numer ISBN 978-83-7562091-7

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl