UPRAWA SŁONECZNIKA DLA PRZEMYSŁU TŁUSZCZOWEGO

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 5,00 zł 5.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

W perspektywie ocieplenia i wzrostu zasobów ciepła w Polsce można oczekiwać, że zwiększy się
w naszym kraju areał uprawy słonecznika. Słonecznik oleisty wśród jednorocznych roślin oleistych (po soi i rzepaku) zajmuje trzecie miejsce pod względem powierzchni uprawy i poziomu produkcji na świecie.

Słonecznik ma niewielkie wymagania siedliskowe, może być więc odpowiedni na polskie warunki glebowe. Obecnie najlepsze warunki do jego uprawy występują w najcieplejszych rejonach Polski,
w rejonie dolnośląskim i w południowej Wielkopolsce. Dodatkową zaletą uprawy tego gatunku są małe wymagania azotowe w porównaniu z innymi roślinami uprawnymi, zwłaszcza z okopowymi, kukurydzą czy rzepakiem. Uzyskiwane plony na uboższych kompleksach wskazują, że słonecznik lepiej radzi sobie w gorszych warunkach glebowych, gdzie inne rośliny nie plonują zadowalająco, np. kukurydza. Większa niż u innych roślin tolerancja na czasowe niedobory wody predysponuje ten gatunek do wykorzystania na stanowiskach słabszych, gdzie uprawa innych roślin może być wysoce ryzykowna. Smaczny i zdrowy olej słonecznikowy z powodzeniem może konkurować, np. z rzepakowym. Jego zużycie w przemyśle spożywczym ciągle wzrasta.

Od 2014 r. w Unii Europejskiej wszedł w życie obowiązek uprawy roślin, w tym słonecznika, zgodnie
z zasadami integrowanej ochrony, dlatego opracowanie to uwzględnia także ten aspekt. Niniejsza instrukcja ma służyć pomocą rolnikom i doradcom w ich wdrażaniu w produkcji słonecznika.

Informacje dodatkowe

Autor Grażyna Hołubowicz-Kliza
Rok wydania 2015
Liczba stron 28
Oprawa Miękka
Wymiary 16.5x23.5 cm
Numer ISBN 978-83-7562-188-4

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl