Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
BADANIA NAD UPRAWĄ KUKURYDZY (ZEA MAYS L.) W WIELOLETNIEJ MONOKULTURZE I ZMIANOWANIU
Opis
Kukurydza jest jednym z gatunków, których znaczenie gospodarcze w ostatnich latach znacznie wzrosło. Wykorzystywana jest dla celów spożywczych, paszowych, czy jako surowiec energetyczny i przemysłowy. Ziarno, kiszonka z całych roślin oraz z kolb – CCM, a także zielonka stanowią paszę energetyczną dla wszystkich gatunków zwierząt, głównie bydła i trzody chlewnej. Na paszę są również wykorzystywane osadki, rdzenie kolbowe, makuchy, kiełki czy wywar. Kukurydza stanowi także ważny surowiec dla przemysłu rolno-spożywczego. Ziarno jest wykorzystywane do produkcji mąki kukurydzianej (chleba, herbatników i makaronu), kaszy, wyrobu płatków kukurydzianych czy do wytwarzania skrobi dla przemysłu spożywczego. Gatunek ten znalazł zastosowanie w przemyśle browarniczym i gorzelnianym do produkcji alkoholu spożywczego, w przemyśle energetycznym do produkcji biogazu, a także w przemyśle papierniczym oraz budowlanym.
Zielonka z kukurydzy to główny surowiec do sporządzania kiszonki, stanowi bazę paszową w gospodarstwach specjalizujących się w chowie przeżuwaczy. Jeszcze większe znaczenie ma ona w rejonach z małym udziałem trwałych użytków zielonych lub o intensywnej produkcji mleka i dużej obsadzie bydła. Kiszonka z kukurydzy jest doskonałą paszą dla krów mlecznych, opasów i owiec. W ostatnich latach notowana jest opłacalność produkcji mleka i wołowin przy jednoczesnym wzroście jakościowych wymagań zakładów skupujących mleko i mięso. Spełnienie wymaganej jakości można osiągnąć głównie poprzez właściwy system żywienia zwierząt i bilansowania pasz. W prawidłowym i zoptymalizowanym dla bydła modelu żywienia kiszonka z kukurydzy stanowi znaczący udział w dawce pokarmowej. Ponadto umożliwia ona rolnikowi pełny wpływ na jakość i ilość podawanej paszy oraz kontrolę na każdym etapie żywienia w porównaniu z np. żywieniem pastwiskowym. W perspektywie rozwoju polskiego rolnictwa można przypuszczać, że areał kukurydzy uprawianej na kiszonkę z całych roślin ulegnie zwiększeniu, a tym samym udział kiszonki z kukurydzy w bilansie pasz konserwowanych, i osiągnie poziom, jaki obecnie notowany jest w innych krajach europejskich. Można tak prognozować na podstawie następujących przesłanek:
– zwiększenia pogłowia bydła (opasy, krowy mleczne) wskutek opłacalności produkcji i przewidywanego dalszego jej wzrostu,
– zmiany modelu żywienia przeżuwaczy – wyeliminowanie kiszonek z liści buraczanych, zwłaszcza ze względu na potrzeby żywieniowe zwierząt określone w systemie TMR (ang. Total Mixed Ration),
– intensyfikację hodowli zwierząt – żywienie oparte tylko na paszach przetworzonych (kiszonki, mieszanki przemysłowe) w miejsce żywienia pastwiskowego.
Wzrost zainteresowania uprawą kukurydzy na ziarno jest spowodowany wieloma czynnikami, między innymi zwiększeniem opłacalności produkcji przy jednoczesnym spadku opłacalności innych gatunków, ograniczeniem importu ziarna oraz jednoczesnym wzroście popytu krajowego. Ponadto sprzyjała temu poprawa
sytuacji organizacyjnej i ekonomicznej gospodarstw (zwiększanie areału, lepsze wyposażenie w maszyny, wzrost wiedzy rolników), przebieg warunków pogodowych korzystnie wpływających na plonowanie kukurydzy oraz łatwość jej uprawy. W Polsce istnieją duże, niewykorzystane możliwości produkcji i zbytu ziarna kukurydzy. Nadal bowiem import przewyższa produkcję krajową, co może świadczyć o chłonności naszego rynku na ziarno kukurydzy. Należy przypuszczać, że areał kukurydzy uprawianej na ziarno i CCM w wyniku dalszych zmian i restrukturyzacji naszego rolnictwa, jak również ocieplenia klimatu ulegnie zwiększeniu i osiągnie poziom zbliżony do innych krajów europejskich.
W Polsce aktualnie obserwowany jest dynamiczny wzrost powierzchni uprawy kukurydzy. Na przełomie lat 70. i 80. areał uprawy wynosił prawie 700 tys. ha, później jednak nastąpił okres gwałtownego spadku. Przyczyn tego procesu było wiele. Najważniejsze z nich to zachodzące w kraju zmiany społeczno-ekonomiczne, spadek pogłowia zwierząt gospodarskich, niekorzystny dla wegetacji i plonowania kukurydzy układ warunków pogodowych w niektórych latach. Od roku 2000 obserwowane jest coraz większe zainteresowanie rolników uprawą kukurydzy zarówno na ziarno, jak i kiszonkę (rys. 1–3). W latach 2005–2016 plon ziarna był zbliżony do 6 t·ha–1, a w latach korzystnych (2011, 2012 i 2016) przekroczył 7 t·ha–1, natomiast plon zielonej masy wynosił odpowiednio ok. 45 t·ha–1 i ok. 50 t·ha–1 (rys. 4–5). W roku 2016 udział kukurydzy w strukturze zasiewów w naszym kraju był znacząco zróżnicowany, najmniejszy w województwach lubelskim i podkarpackim (ok. 1%), ponad 10% w województwach łódzkim, śląskim i dolnośląskim, zbliżony do 15% w województwach kujawsko-pomorskim i opolskim, a w województwie wielkopolskim wyniósł ponad 16% (rys. 6).
Kukurydza na ziarno w 2016 r. była uprawiana na największej powierzchni w województwach wielkopolskim i kujawsko-pomorskim (rys. 1). Najlepiej plonowała w województwach opolskim i śląskim, natomiast najmniejsze plony i jednocześnie najmniejszy areał uprawy kukurydzy stwierdzono w północnej części kraju – w województwach pomorskim i warmińsko-mazurskim. Uprawa kukurydzy na kiszonkę jest również dość nierównomiernie rozłożona w poszczególnych częściach naszego kraju. Największy areał zajmuje w województwach: podlaskim, mazowieckim i wielkopolskim (rys. 2). Natomiast największy udział kukurydza kiszonkowa w strukturze zasiewów kukurydzy zajmuje w województwach podlaskim i mazowieckim, znaczący jest też w województwach pomorskim i warmińsko-mazurskim. Największy poziom plonowania notowany jest w województwach śląskim i lubelskim, a najmniejszy w województwie podkarpackim.
W warunkach systematycznego wzrostu udziału kukurydzy w strukturze zasiewów, zwłaszcza zbieranej na kiszonkę, celowe było przeprowadzenie badań pozwalających na porównanie jej plonowania, a także określenie wpływu wieloletniej uprawy tego gatunku w monokulturze przy zastosowaniu trzech sposobów przedsiewnego przygotowania roli i porównanie ich pod względem wybranych wskaźników gleby z uprawą w zmianowaniu.
Spis treści
1. WSTĘP |
7 |
2. PRZEGLĄD LITERATURY |
12 |
2.1. PLON I JEGO STRUKTURA |
12 |
2.2. WŁAŚCIWOŚCI GLEBY |
16 |
2.2.1. Właściwości chemiczne gleby |
16 |
2.2.2. Właściwości biologiczne gleby |
17 |
2.2.3. Właściwości fizyczne gleby |
18 |
2.2.4. Właściwości mikrobiologiczne gleby |
19 |
2.3. ZACHWASZCZENIE |
21 |
2.4. WYMIANA GAZOWA GLEBY |
24 |
2.5. CHOROBY KUKURYDZY |
25 |
2.6. OCENA EKONOMICZNA |
28 |
3. METODYKA BADAŃ |
29 |
3.1. POLE DOŚWIADCZALNE |
29 |
3.2. ANALIZA MIKOLOGICZNA ZIARNA |
30 |
3.3. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE GLEBY |
31 |
3.4. WYMIANA GAZOWA GLEBY |
31 |
3.5. AKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNA GLEBY |
31 |
3.6. OCENA EKONOMICZNA |
33 |
4. OMÓWIENIE WYNIKÓW |
34 |
4.1. PRZEBIEG WARUNKÓW POGODOWYCH |
34 |
4.2. PLONOWANIE KUKURYDZY |
36 |
4.2.1. Plon ziarna |
36 |
4.2.2. Struktura plonu |
42 |
4.3. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE GLEBY |
49 |
4.3.1. Gęstość objętościowa |
49 |
4.3.2. Wilgotność gleby |
55 |
4.3.3. Zawartość iłu łatwo dyspergującego (RDC) |
59 |
4.4. WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE GLEBY |
63 |
4.5. WYMIANA GAZOWA GLEBY |
67 |
4.6. WŁAŚCIWOŚCI MIKROBIOLOGICZNE GLEBY |
70 |
4.6.1. Liczebność drobnoustrojów glebowych |
70 |
4.6.2. Aktywność enzymatyczna gleby |
77 |
4.6.3. Biomasa mikroorganizmów (oznaczenie węgla i azotu organicznego) |
81 |
4.6.4. Ocena zawartości glomalin |
83 |
4.7. CHOROBY KUKURYDZY |
85 |
4.8. OCENA EKONOMICZNA |
92 |
4.8.1. Wartość produkcji |
92 |
4.8.2. Koszty bezpośrednie |
94 |
4.8.3. Nadwyżka bezpośrednia |
98 |
4.8.4. Koszty uprawy kukurydzy |
101 |
4.8.5. Dochód |
101 |
5. PODSUMOWANIE |
103 |
6. LITERATURA |
105 |
STRESZCZENIE/SUMMARY |
119 |
Informacje dodatkowe
Autor 1 | Jerzy Księżak |
Autor 2 | Jolanta Bojarszczuk |
Autor 3 | Anna Gałązka |
Autor 4 | Jacek Niedźwiecki |
Autor 5 | Karolina Gawryjołek |
Autor 6 | Leszek Lenc |
Autor 7 | Małgorzata Jeske |
Autor 8 | Ewa Czyż |
Autor 9 | Maria Król |
Rok wydania | 2018 |
Liczba stron | 122 |
Oprawa | Miękka |
Wymiary | 16.5x23.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-7562-285-0 |
Słowa kluczowe | Kukurydza, kukurydza wieloletnia |