Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
BIODOSTĘPNOŚĆ WIELOPIERŚCIENIOWYCH WĘGLOWODORÓW AROMATYCZNYCH (WWA) W GLEBACH
Opis
W Komunikacie Komisji Europejskiej do Rady Europy, Parlamentu Europejskiego, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego oraz Komitetu Regionów nt. Strategia w dziedzinie ochrony gleby (KOM(2006)231, 2006) oraz wniosku dotyczącym Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiającej ramy dla ochrony gleb (KOM(2006)232, 2006) zanieczyszczenie jest wymieniane wśród głównych czynników degradujących środowisko glebowe na obszarze Europy, powodujących utratę przez gleby funkcji produkcyjnej, siedliskowej oraz retencyjnej (Maliszewska-Kordybach i Smreczak 2003, Karczewska 2012). Jedną z grup zanieczyszczeń organicznych najczęściej występujących w glebach są wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Do grupy WWA należą związki m.in. o właściwościach hydrofobowych, charakteryzujące się długimi czasami połowicznego rozkładu i powinowactwem w stosunku do glebowej materii organicznej (Maliszewska- -Kordybach i in. 2008 i 2009). WWA mogą przechodzić do łańcucha żywieniowego człowieka, wywoływać procesy nowotworowe i mutagenezę oraz zaburzenia funkcji endokrynnych (Smreczak i in. 2013). Niektóre WWA w innych organizmach żywych, jak rośliny czy mikroorganizmy glebowe powodują zahamowanie ich wzrostu i rozwoju (Maliszewska-Kordybach i Smreczak 2000, Sverdrup i in. 2002, Klimkowicz-Pawlas i Maliszewska-Kordybach 2010, Suszek-Łopatka 2014).
Ze względu na niekorzystne efekty, jakie wywołują wysokie stężenia WWA w stosunku do wielu grup organizmów oraz ryzyko przechodzenia tych związków do wód gruntowych, w wielu krajach, w tym również w Polsce, zostały wprowadzone dopuszczalne stężenia w glebie pojedynczych związków z tej grupy lub sumy wybranych WWA. Limity te uwzględniają całkowitą zawartość zanieczyszczeń (Maliszewska-Kordybach i in. 2008, Karczewska i Kabała 2017).
Z badań przeprowadzonych w różnych ośrodkach naukowych wynika, że podobnie jak w przypadku pierwiastków śladowych dla potrzeb przewidywania narażenia zdrowia człowieka i oceny efektów środowiskowych równie ważna jak analiza całkowitej zawartości jest analiza zawartości biodostępnej frakcji tych związków (Smreczak i in. 2013, Cachada i in. 2014, Ortega-Calvo i in. 2015). Frakcja biodostępna obejmuje związki rozpuszczone w roztworze glebowym i związane z węglem rozpuszczalnym oraz słabo zaadsorbowane na stałych komponentach gleby, ulegające w stosunkowo krótkim czasie szybkiej desorpcji do fazy wodnej (Harmsen 2004, Ortega-Calvo i in. 2015). Biodostępność WWA w glebach może zmieniać się w czasie, o czym decydują procesy „starzenia się” zanieczyszczeń odpowiedzialne za wiązanie węglowodorów w glebach oraz procesy rozkładu mikrobiologicznego powodujące ubytek tych związków z gleb (Karczewska 2012, Cachada i in. 2014, Ortega-Calvo i in. 2015).
Bioprzyswajalność (ang. bioavailability) WWA odnosi się do organizmów żywych, jest oznaczana z wykorzystaniem testów biologicznych, w których ocenia się bezpośrednie pobranie tych związków przez organizmy testowe oraz pośrednio, analizując oddziaływanie ekotoksyczne zanieczyszczeń organicznych czy zakres ich rozkładu (Maliszewska-Kordybach 1998, Sverdrup i in. 2002, Maliszewska--Kordybach i in. 2007, Klimkowicz-Pawlas i Maliszewska-Kordybach 2010). W celu oznaczenia ilości biodostępnych (ang. bioaccessible) form zanieczyszczeń w glebach coraz częściej stosuje się metody chemiczne. Jedną z najbardziej obiecujących fizykochemicznych metod oznaczania frakcji biodostępnej WWA w glebach i osadach jest procedura analityczna wykorzystująca Tenax-TA jako sorbent zanieczyszczeń organicznych (Cornelissen 2005, Brand i in. 2012). Tenax-TA jest hydrofobowym polimerem adsorbującym cząsteczki WWA, które uległy desorpcji z fazy stałej do fazy wodnej gleb. Wyniki uzyskane z zastosowaniem tej metody były w wielu badaniach (Bogan i Sullivan 2003, Smreczak i in. 2008, Cachada i in. 2014) skorelowane z wynikami testów biologicznych. Zastosowanie chemicznych metod ma istotne znaczenie praktyczne, ponieważ umożliwia oznaczanie składu ilościowego i jakościowego biodostępnych WWA oraz analizę czynników, które decydują o zawartości tej formy związków w glebach.
Do niedawna biodostępność zanieczyszczeń organicznych była przedmiotem zainteresowania przede wszystkim naukowców próbujących wyjaśnić i zdefiniować procesy, które o niej stanowią oraz określić czynniki wpływające na procesy transformacji substancji szkodliwych w glebach. Obecnie w wielu krajach problematyka biodostępności zanieczyszczeń stała się ważnym zagadnieniem dla decydentów odpowiedzialnych za ochronę środowiska (Harmsen 2007, Brand i in. 2012, Ortega--Calvo i in. 2015); jest traktowana jako ważny wskaźnik w analizie ryzyka środowiskowego oraz w przewidywaniu efektywności bioremediacji zanieczyszczonych gruntów.
Pomimo że badania nad biodostępnością WWA w glebach trwają od kilku dekad, to jednak wiele czynników, szczególnie związanych z właściwościami gleb i związków, wymaga szerszego wyjaśnienia (Cui i in. 2013, Cachada i in. 2014, Cipullo i in. 2018, Yu i in. 2018). Stosowanie w badaniach niewielkiej ilości gleb o podobnych właściwościach oraz pojedynczych związków dodawanych do gleb, wykorzystywanych jako związki modelowe dla całej grupy WWA nie wyjaśnia szeregu procesów wpływających na biodostępność węglowodorów o bardzo zróżnicowanych właściwościach (Cachada i in. 2014, Yu i in. 2018, Cipullo i in. 2018). W dotychczasowych badaniach często też brakuje porównań pomiędzy biodostępnością WWA w glebach sztucznie zanieczyszczonych i zawierających historyczne zanieczyszczenia z tej grupy. Porównania takie są niezbędne, ponieważ wyniki badań z WWA dodawanymi do gleb są wykorzystywane m.in. do ustalania dopuszczalnych zawartości tych związków w glebach o różnym sposobie użytkowania.
Celem pracy była ocena czynników wpływających na biodostępność wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w glebach sztucznie zanieczyszczonych i glebach wykazujących historyczne zanieczyszczenie związkami z tej grupy.
Cele szczegółowe pracy obejmowały:
- Ocenę zawartości oraz udziału biodostępnej frakcji wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w stosunku do całkowitej zawartości WWA w glebach sztucznie zanieczyszczonych oraz glebach wykazujących historyczne zanieczyszczenie związkami z tej grupy.
- Ocenę wpływu właściwości WWA, poziomu zanieczyszczenia gleb oraz właściwości gleb i czasu oddziaływania zanieczyszczenia–gleba na zawartość frakcji biodostępnej wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w glebach sztucznie zanieczyszczonych oraz glebach zawierających historyczne zanieczyszczenia z tej grupy.
Badania zakładały weryfikację następujących hipotez:
- Zawartość i udział frakcji biodostępnej WWA w ogólnej zawartości tych związków zależy od czasu oddziaływania zanieczyszczenia–gleba.
- Zawartość biodostępnych form WWA jest uwarunkowana poziomem zanieczyszczenia gleb węglowodorami.
- Zawartość biodostępnych form WWA zależy od właściwości węglowodorów i właściwości gleb.
Do zweryfikowania hipotez wykorzystano trzy serie doświadczeń. W seriach 1 i 2 zastosowano gleby sztucznie zanieczyszczone WWA, a w serii 3 – gleby historycznie zanieczyszczone związkami z tej grupy.
Podstawowym parametrem, na podstawie którego oceniano ilość biodostępnych form WWA w glebach była zawartość operacyjnie zdefiniowanej frakcji potencjalnie biodostępnej. Frakcję tę stanowi suma WWA rozpuszczonych w roztworze glebowym i związanych z rozpuszczalnym węglem organicznym oraz ulegających szybkiej desorbcji z fazy stałej do fazy wodnej gleb. Do analizy frakcji biodostępnej zastosowano fizykochemiczną metodę z Tenaxem-TA.
Spis treści
1. WSTĘP, CEL BADAŃ I HIPOTEZY BADAWCZE |
11 |
2. PRZEGLĄD LITERATURY |
13 |
2.1. WIELOPIERŚCIENIOWE WĘGLOWODORY AROMATYCZNE |
13 |
2.2. PRZEPISY KRAJOWE DOTYCZĄCE ZAWARTOŚCI WWA W GLEBACH UŻYTKOWANYCH ROLNICZO I STAN ZANIECZYSZCZENIA TYCH GLEB |
15 |
2.3. PROCESY WPŁYWAJĄCE NA AKUMULACJĘ WWA W GLEBACH |
17 |
2.4. KONCEPCJE BIODOSTĘPNOŚCI WWA W GLEBACH |
21 |
2.5. CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA BIODOSTĘPNOŚĆ WWA W GLEBACH |
23 |
2.6. CHEMICZNE METODY STOSOWANE DO OZNACZANIA ZAWARTOŚCI BIODOSTĘPNEJ FRAKCJI WWA W GLEBACH |
25 |
3. MATERIAŁY I METODYKA BADAŃ |
28 |
3.1. KONCEPCJA PRACY |
28 |
3.2. SCHEMAT BADAŃ EKSPERYMENTALNYCH |
29 |
3.3. ZWIĄZKI Z GRUPY WWA OBJĘTE BADANIAMI |
30 |
3.4. GLEBY ZASTOSOWANE W BADANIACH BIODOSTĘPNOŚCI WWA |
31 |
3.5. ANALIZY WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNYCH I CHEMICZNYCH GLEB |
32 |
3.6. SPOSÓB ZANIECZYSZCZENIA GLEB WWA |
32 |
3.7. PROCEDURA ANALIZY CAŁKOWITEJ ZAWARTOŚCI WWA W GLEBACH |
33 |
3.8. PROCEDURA ANALIZY BIODOSTĘPNEJ FRAKCJI WWA W GLEBACH |
34 |
3.9. OCENA SZYBKOŚCI UBYTKU WWA W GLEBACH |
36 |
4. STATYSTYCZNA ANALIZA WYNIKÓW |
36 |
5. OMÓWIENIE WYNIKÓW |
37 |
5.1. OCENA CZYNNIKÓW WPŁYWAJĄCYCH NA ZAWARTOŚĆ BIODOSTĘPNEJ FRAKCJI WWA W GLEBACH SZTUCZNIE ZANIECZYSZCZONYCH TYMI ZWIĄZKAMI |
37 |
5.1.1. Wpływ czasu inkubacji gleb z WWA na zawartość całkowitą i formy biodostępne tych związków w glebach sztucznie zanieczyszczonych |
38 |
5.1.2. Wpływ właściwości WWA na zawartość biodostępnych form tych związków w glebach sztucznie zanieczyszczonych |
47 |
5.1.3. Wpływ poziomu zanieczyszczenia gleb WWA na biodostępność tych związków w glebach sztucznie zanieczyszczonych |
49 |
5.1.4. Wpływ właściwości gleb na biodostępność WWA w glebach sztucznie zanieczyszczonych |
51 |
5.2. OCENA CZYNNIKÓW WPŁYWAJĄCYCH NA ZAWARTOŚĆ BIODOSTĘPNEJ FRAKCJI WWA W GLEBACH HISTORYCZNIE ZANIECZYSZCZONYCH TYMI ZWIĄZKAMI |
57 |
5.2.1. Ocena całkowitej zawartości oraz form biodostępnych WWA w glebach historycznie zanieczyszczonych |
57 |
5.2.2. Wpływ poziomu zanieczyszczenia gleb WWA na zawartość biodostępnej frakcji tych związków w glebach historycznie zanieczyszczonych |
61 |
5.2.3. Wpływ właściwości WWA na biodostępność tych związków w glebach historycznie zanieczyszczonych |
61 |
5.2.4. Wpływ właściwości gleb na zawartość biodostępnych form WWA w glebach historycznie zanieczyszczonych |
63 |
6. DYSKUSJA |
66 |
6.1. ZMIANY ZAWARTOŚCI CAŁKOWITEJ ORAZ BIODOSTĘPNEJ FRAKCJI WWA W CZASIE |
66 |
6.2. WPŁYW POZIOMU ZANIECZYSZCZENIA GLEB NA BIODOSTĘPNOŚĆ WWA |
70 |
6.3. WPŁYW WŁAŚCIWOŚCI ZWIĄZKÓW ORAZ WŁAŚCIWOŚCI GLEB NA BIODOSTĘPNOŚĆ WWA |
72 |
6.4. PRAKTYCZNE ASPEKTY ZASTOSOWANIA ANALIZY FRAKCJI BIODOSTĘPNEJ WWA W GLEBACH |
75 |
7. WNIOSKI |
78 |
8. ANEKS |
79 |
9. LITERATURA |
95 |
STRESZCZENIE/SUMMARY |
105 |
Informacje dodatkowe
Autor 1 | Bożena Smreczak |
Rok wydania | 2018 |
Liczba stron | 107 |
Oprawa | Miękka |
Wymiary | 16.5x23.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-7562-284-3 |