Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
BIOSTYMULATORY W UPRAWIE SOI JAKO CZYNNIK DETERMINUJĄCY CECHY BIOMETRYCZNE, PLON I SKŁAD CHEMICZNY NASION
Opis
Wstęp
W celu zaspokojenia podstawowych potrzeb ludności na żywność i produkty roślinne nieustannie podejmowane są próby znalezienia nowych rozwiązań technologicznych, które pozwolą na uzyskanie wysokich i dobrych jakościowo plonów roślin uprawnych przy jednoczesnym ograniczeniu stosowania pestycydów i nawozów mineralnych. Stosowanie tradycyjnych zabiegów agrotechnicznych może okazać się niewystarczające przy wystąpieniu niekorzystnych warunków dla wzrostu i rozwoju roślin związanych ze zmianami klimatycznymi, zagrożeniami środowiskowymi czy czynnikiem antropogenicznym. Coraz bardziej powszechne jest też stwierdzenie, że na wielkość i jakość uzyskiwanych płodów rolnych wpływa umiejętność przeciwdziałania występowaniu czynników stresowych lub też naprawa uszkodzeń przez nie spowodowanych (Gawrońska i Przybysz 2011). Bray i in. (2000) stwierdzili, że występowanie niekorzystnych czynników w uprawach roślin może spowodować zmniejszenie plonu o 65–87%, co sprawia, że produkcja roślinna jest mniej opłacalna dla producentów rolnych i jednocześnie nieatrakcyjna dla konsumentów (Przybysz i in. 2014). W odpowiedzi na to wyzwanie w produkcji rolniczej pojawiły się biostymulatory, które wspomagają regenerację roślin po wystąpieniu biotycznych i abiotycznych czynników stresowych, przyczyniając się do poprawy plonowania roślin (Kozak i in. 2016).
W ostatnich latach w różnych częściach świata stwierdzono wzrost zainteresowania stosowaniem biostymulatorów w uprawach roślin, co powiązane jest ze zwiększoną świadomością producentów rolnych, możliwością stosowania w rolnictwie ekologicznym oraz zwiększeniem ich produkcji. Prognozowany jest także dalszy wzrost zużycia tych preparatów, tj. przewiduje się, iż w 2021 r. stosowane będą na powierzchni ok. 24,9 mln ha (wzrost o 11,7% w stosunku do 2016 r.) (www.marketsandmarkets.com 2017).
Stosowanie biostymulatorów w uprawach roślin szczególnie wrażliwych na niekorzystne warunki klimatyczne i ważnych z punktu widzenia gospodarczego wydaje się uzasadnione. Do tej grupy roślin należą m.in. bobowate, wśród których są gatunki wrażliwe na niską temperaturę, np. soja czy fasola. Aktualnie w naszym kraju coraz większe znaczenie gospodarcze ma soja, która jest ważną rośliną żywieniową i paszową. Na świecie soja jest najważniejszym gatunkiem spośród roślin strączkowych, zajmującym ok. 76% ich areału, a ponadto plasuje się na ósmym miejscu wśród gatunków ważnych dla ludzi z punktu widzenia żywieniowego. Na świecie największymi producentami soi są Stany Zjednoczone, Brazylia, Argentyna, Indie i Chiny, a w Europie – Ukraina i Rosja. Wzrastające w Polsce zainteresowanie uprawą tej rośliny związane jest ze wzrostem ceny śruty sojowej, poprawą opłacalności uprawy soi i pojawieniem się nowych odmian przystosowanych do uprawy w polskich warunkach klimatycznych (Nawracała 2015). Zwiększanie się powierzchni uprawy tej rośliny związane jest też z obawą o zdrowie ludzi i zwierząt, gdyż importowana soja jest modyfikowana genetycznie. W naszym kraju prawdopodo- dobnie ok. 80% pasz treściwych zawiera komponenty roślinne modyfikowane genetycznie, jak śruta sojowa pochodząca głównie z obszarów Stanów Zjednoczonych, Brazylii i Argentyny (Kosicki i Kosicka-Gębska 2012). Ponadto w 2014 r. rząd polski podpisał deklarację „Soja Naddunajska”, która ma na celu zapewnić zaopatrzenie Europy w białko wysokiej jakości pochodzące z soi niemodyfikowanej genetycznie. Według danych PIORiN w 2015 r. powierzchnia uprawy kwalifikowanych plantacji nasiennych soi w Polsce wynosiła 4 164 ha i prawdopodobnie w kolejnych latach będzie obserwowana tendencja wzrostowa (Boros i Wawer 2016).
W Polsce często występują warunki stresowe dla roślin, np. niskie temperatury czy susza. Dlatego też przy coraz powszechniejszej uprawie soi zasadne staje się przeprowadzenie badań nad wpływem biostymulatorów na wzrost roślin oraz wielkość i jakość plonu nasion.
Spis treści
1. WSTĘP |
7 |
2. PRZEGLĄD LITERATURY |
8 |
2.1. CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA WZROST, ROZWÓJ I PLONOWANIE SOI |
8 |
2.2. MECHANIZM DZIAŁANIA I SPOSOBY APLIKACJI BIOSTYMULATORÓW |
12 |
2.2.1. Celowość stosowania, definicja, podział i metody aplikacji biostymulatorów |
12 |
2.2.2. Wpływ biostymulatorów pochodzenia naturalnego na wzrost, rozwój oraz wielkość i jakość plonu roślin......................15 |
15 |
2.2.3. Wpływ biostymulatorów pochodzenia syntetycznego na wzrost, rozwój oraz wielkość i jakość plonu roślin |
26 |
3. PROBLEM BADAWCZY I CEL PRACY |
29 |
4. MATERIAŁ, WARUNKI I METODY BADAŃ |
30 |
4.1. MATERIAŁ ROŚLINNY |
30 |
4.2. DOŚWIADCZENIA POLOWE |
31 |
4.3. CHARAKTERYSTYKA PREPARATÓW |
33 |
4.4. METODY POMIARÓW BIOMETRYCZNYCH I ANALIZ CHEMICZNYCH |
34 |
4.5. ANALIZY, OBLICZENIA STATYSTYCZNE |
36 |
4.6. WARUNKI METEOROLOGICZNE |
37 |
5. WYNIKI BADAŃ |
39 |
5.1. WPŁYW WYBRANYCH BIOSTYMULATORÓW NA CECHY BIOMETRYCZNE, PLONOWANIE I SKŁAD CHEMICZNY NASION SOI ODMIANY ANNUSHKA |
39 |
5.2. WPŁYW WYBRANYCH BIOSTYMULATORÓW NA CECHY BIOMETRYCZNE, PLONOWANIE I SKŁAD CHEMICZNY NASION SOI ODMIANY MAVKA |
63 |
5.3. OPŁACALNOŚĆ STOSOWANIA WYBRANYCH BIOSTYMULATORÓW W UPRAWIE SOI |
84 |
6. DYSKUSJA |
88 |
7. WNIOSKI |
110 |
8. LITERATURA |
112 |
SPIS TABEL |
134 |
STRESZCZENIE/SUMMARY |
136 |
Informacje dodatkowe
Autor 1 | Anna Kocira |
Rok wydania | 2017 |
Liczba stron | 135 |
Oprawa | Miękka |
Wymiary | 16.5x23.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-7562-277-5 |
Słowa kluczowe | Soja, uprawa soi |