Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
KONSERWUJĄCA UPRAWA ROLI - TENDENCJE ROZWOJU I ZNACZENIE WE WSPÓŁCZESNYM ROLNICTWIE (NR 59)
Opis
Uprawa roli jest najstarszym elementem agrotechniki roślin uprawnych. Wraz z pojawieniem się narzędzia uprawowego, jakim był pług, następowało ciągłe jego doskonalenie. Jednakże taki sposób przygotowania pola pod zasiew (płużna uprawa roli z odwracaniem skiby) jest najbardziej energochłonnym, a przez to i kosztownym elementem w produkcji roślinnej. Szacuje się, że uprawa roli pochłania, w zależności od gatunku uprawianej rośliny i warunków siedliskowych, od 30 do 60% całego nakładu paliwa zużywanego na produkcję, a jej udział w nakładach pracy waha się od 20 do 40%. W całkowitych, skumulowanych nakładach energetycznych ponoszonych na produkcję roślinną, gdzie uwzględnia się nawozy, środki ochrony roślin, robociznę, zużycie sprzętu itp., udział uprawy roli wynosi ok. 10–15% (Kuś 2007). Dodatkowo z uwagi na narastający w ostatnich latach w skali światowej deficyt energii oraz systematyczny wzrost cen podstawowych jej nośników w powiązaniu z względami ochrony środowiska przyrodniczego praktyka rolnicza ciągle poszukuje różnych sposobów modyfikacji uprawy roli i ograniczenia nakładów. System uprawy płużnej stosowany od wielu dziesięcioleci, choć krytykowany z uwagi na znaczne koszty i dużą pracochłonność, nadal dominuje w rolnictwie naszego kraju. Należy przy tym zaznaczyć, że współczesne rolnictwo dysponuje już odpowiednimi środkami produkcji (nawozy mineralne, środki ochrony roślin, w tym herbicydy), które mogą w znaczny sposób kompensować wpływ uproszczeń uprawowych na plonowanie roślin, a dzięki postępowi w technice rolniczej (dostępność maszyn i narzędzi umożliwiających precyzyjne umieszczenie nasion w glebie) zmniejsza się wpływ uprawy roli na plonowanie roślin. W związku z tym w wielu krajach Europy Zachodniej, a także w Polsce znacznie wzrosło zainteresowanie uproszczeniami w uprawie roli, które dość powszechnie stosuje się już od wielu lat między innymi w USA i Kanadzie. Uzyskane dotychczas wyniki badań krajowych i zagranicznych wskazują jednoznacznie na duże możliwości stosowania uproszczeń uprawowych praktycznie pod każdą ważniejszą z gospodarczego punktu widzenia roślinę uprawną, w tym pszenicę, kukurydzę, burak cukrowy i rzepak. Celem niniejszego opracowania jest przegląd stanu wiedzy nad produkcyjno-ekonomicznymi, energetycznymi, organizacyjnymi oraz przyrodniczymi i środowiskowymi konsekwencjami stosowania różnych technik uprawy roli (uprawy płużnej, uprawy bezorkowej, uprawy zerowej i uprawy pasowej) wraz z oceną możliwości wdrożenia do szerokiej praktyki rolniczej nowych rozwiązań technicznych i technologicznych sprzyjających ochronie gleby oraz uzyskiwaniu ekonomicznie uzasadnionych plonów roślin przy jednoczesnym zachowaniu walorów ekologicznych cennych przyrodniczo obszarów krajobrazowych.
SPIS TREŚCI
1. |
Wstęp |
3 |
2. |
Cele uprawy roli |
4 |
3. |
Przesłanki do wprowadzania modyfikacji w uprawie roli |
5 |
4. |
Plonowanie roślin |
10 |
5. |
Czynniki ograniczające plonowanie roślin |
23 |
6. |
5.1. zachwaszczenie 5.2. zdrowotność roślin 5.3. występowanie szkodników Wpływ systemów uprawy roli na wybrane właściwości gleby 6.1. wybrane właściwości chemiczne 6.2. wybrane właściwości mikrobiologiczne i biochemiczne 6.3. wybrane właściwości fizyczne 6.3.1. gęstość i zwięzłość 6.3.2. porowatość 6.3.3. stabilność agregatów glebowych 6.3.4. wilgotność gleby |
23 30 42 42 42 47 53 53 59 61 62 |
7. |
Ocena procesów erozyjnych w różnych systemach uprawy roli |
65 |
8. |
Wpływ na emisje |
68 |
9. |
Efektywność ekonomiczna i energetyczna porównywanych technik uprawy |
70 |
10. |
Narzędzia i maszyny do uprawy bezpłużnej i siewu bezpośredniego |
79 |
11. |
Znaczenie resztek pozbiorowych 11.1.zmiany w produkcji roślinnej 11.2.wykorzystanie resztek pozbiorowych |
86 86 87 |
12. |
Podsumowanie |
99 |
13. |
Literatura |
101 |
Informacje dodatkowe
Autor 1 | Janusz Smagacz |
Rok wydania | 2018 |
Liczba stron | 129 |
Oprawa | Miękka |
Wymiary | 16.5x23.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-7562-300-0 |