Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu na zasadach określonych w polityce prywatności.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

METODYKA INTEGROWANEJ OCHRONY CHMIELU (PRODUKT CYFROWY)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 0,00 zł 0.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

SPIS TREŚCI

1. Wstęp
2. Ogólne zasady agrotechniki chmielu
2.1. Stanowisko pod uprawę chmielu 2.2. Sadzenie roślin 2.2.1. Przygotowanie gleby
2.2.2. Rodzaj sadzonek
2.2.3. Rozstawa i głębokość sadzenia roślin
2.3. Dobór odmiany
2.4. Zabiegi pielęgnacyjne na plantacjach chmielu
2.4.1. Ciecie karp chmielu
2.4.2. Naprowadzanie pędów na przewodniki
2.4.3. Usuwanie dolnych pędów bocznych i liści
2.4.4. Uprawa roli na plantacjach chmielu
2.4.5. Współrzędna uprawa z chmielem roślin przeznaczonych
na zielony nawóz
2.5. Nawożenie i nawadnianie chmielu
2.5.1. Wapnowanie
2.5.2. Nawożenie azotem
2.5.3. Nawożenie fosforem i potasem
2.5.4. Nawożenie magnezem
2.5.5. Nawozy naturalne
2.5.6. Nawożenie mikroelementami
2.5.7. Nawadnianie chmielu
3. Regulacja zachwaszczenia w uprawie chmielu
3.1. Niechemiczne metody regulacji zachwaszczenia
3.2. Chemiczne metody regulacji zachwaszczenia
4. Ograniczanie sprawców chorób
4.1. Najważniejsze choroby chmielu
4.1.1. Mączniak rzekomy chmielu
4.1.2. Mączniak prawdziwy chmielu
4.1.3. Werticilioza
4.1.4. Fuzarioza
4.1.5. Choroby powodowane przez wirusy i wiroidy
4.2. Niechemiczne metody ochrony chmielu przed chorobami 4.2.1. Metoda agrotechniczna
4.2.2. Metoda hodowlana

4.3. Chemiczne metody ochrony chmielu przed chorobami
4.3.1. Progi ekonomicznej szkodliwości
4.3.2. Systemy wspomagania decyzji
4.3.3. Wybór środka chemicznego
5. Ograniczanie strat powodowanych przez szkodniki
5.1. Najważniejsze gatunki szkodników w uprawie chmielu
5.1.1. Mszyca śliwowo-chmielowa
5.1.2. Przędziorek chmielowiec
5.1.3. Opuchlak lucernowiec
5.1.4. Omacnica prosowianka
5.1.5. Pchełka chmielowa
5.2. Niechemiczne metody ochrony chmielu przed szkodnikami
5.3. Chemiczne metody ochrony chmielu przed szkodnikami5.3.1. Progi ekonomicznej szkodliwości
5.3.2. Wybór środka chemicznego
6. Zasady stosowania pestycydów w integrowanej ochronie chmielu
6.1. Uodparnianie się agrofagów na pestycydy
6.2. Ochrona środowiska wodnego
6.3. Ochrona organizmów pożytecznych
6.4. Technika aplikacji środka ochrony roślin
6.5. Przechowywanie środków ochrony roślin
7. Zbiór i przechowywanie surowca
7.1. Zbiór
7.2. Suszenie
7.3. Nawilżanie i pakowanie
7.4. Przechowywanie chmielu
8. Fazy rozwojowe roślin chmielu
9. Zasady prowadzenia dokumentacji w integrowanej ochronie
10. Literatura uzupełniająca

 

Informacje dodatkowe

Autor 1 Urszula Skomra
Liczba stron 111
Numer ISBN 978-83-7562-362-8

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl