PORADNIK DLA DORADCÓW ROLNYCH (PRODUKT CYFROWY)

PORADNIK
DLA DORADCÓW
ROLNYCH
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 0,00 zł 0.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

W dotychczasowym, powszechnym rozumieniu rola gleb była ograniczona głównie do funkcji
produkcyjnej, ściśle związanej z rolnictwem. Słabiej dostrzegany był fakt, że gleby mają fundamentalne
znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania obszarów wiejskich i miejskich, kształtowania
warunków życia człowieka oraz utrzymywania bezpieczeństwa środowiskowego. Bezpieczeństwo
to jest uzależnione od funkcji retencyjnej gleby (magazynowanie wody, zapobieganie powodziom,
ograniczanie suszy), filtracyjnej (unieszkodliwianie zanieczyszczeń), zapewnienia bioróżnorodności roślin
i zwierząt oraz funkcji sekwestracji węgla. Funkcja produkcyjna ze względu na stałą konieczność zapewniania
bezpieczeństwa żywnościowego nie będzie tracić znaczenia zarówno w wymiarze globalnym, jak
i lokalnym. Wymiar globalny wiąże się ze stałym przyrostem populacji ludzi przy jednoczesnym ubytku puli
gruntów możliwych do wykorzystania w rolnictwie z powodu procesów urbanizacji i degradacji. Wymiar
lokalny wiąże się z koniecznością zapewnienia niezależności żywnościowej i umożliwienia większego wpływu
na jakość żywności.
Ponadto przed ludzkością stoją ambitne wyzwania w kolejnych dekadach, polegające na koniecznym
ograniczeniu stosowania syntetycznych nawozów i środków ochrony roślin, co znalazło odzwierciedlenie
w najnowszych strategiach Unii Europejskiej (Strategia bioróżnorodności; Od pola do stołu). Gleba będzie
zatem odgrywać kluczową rolę dla spełnienia tych celów, przy jednoczesnej konieczności zapewnienia
bezpieczeństwa żywnościowego. Zapewnienie potencjału produkcyjnego i innych funkcji gleb dla przyszłych
pokoleń jest uzależnione od stosowania właściwych praktyk w rolnictwie.

SPIS TREŚCI

Wstęp

5

Podstawowe informacje o glebie i żyzności

7

Degradacja gleb w Polsce

17

Glebowa materia organiczna

23

Degradacja fizyczna gleb

31

Zakwaszenie gleb

35

Bioróżnorodność mikroorganizmów glebowych

39

Erozja gleb

45

Retencja wodna gleb

53

Zanieczyszczenia chemiczne gleb

59

Przepisy prawne dotyczące ochrony gleb

69

Informacje dodatkowe

Praca zbiorowa pod redakcją Jacek Niedźwiecki
Autor 1 Jacek Niedźwiecki
Autor 2 Aleksandra Ukalska-Jaruga
Autor 3 Anna Gałązka
Autor 4 Rafał Wawer
Autor 5 Eugeniusz Nowocień
Autor 6 Agnieszka Klimkowicz-Pawlas
Rok wydania 2020
Liczba stron 76
Oprawa Miękka
Numer ISBN 978-83-7562-340-6
Słowa kluczowe Gleby, gleby użytkowe, klimat, zmiany klimatu, susza, degradacja gleb, erozja gleb

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl