
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.


PRAKTYKI OGRANICZAJĄCE STRATY AZOTU I FOSFORU Z ROLNICTWA





Opis
Wszelkie działania zwiększające efektywność wykorzystania przez rośliny składników pokarmowych z nawozów spełniają ważną rolę w ochronie środowiska naturalnego, ale mają także wymierny efekt finansowy w postaci zmniejszenia wydatków ponoszonych przez gospodarstwa rolne na nawozy. Praca jest bogato ilustrowanym kompendium wiedzy na temat różnorodnych działań poprawiających efektywność wykorzystania azotu i fosforu przez rośliny uprawne i ograniczających straty biogenów z rolnictwa. Dotyczy to zagadnień planowania nawożenia i bilansu składników pokarmowych, metod gospodarowania na terenach ukształtowanych i zagrożonych erozją, czy też stosowania stref buforowych oraz konstruowania sztucznych stawów sedymentacyjnych. Publikacja jest polecana szczególnie rolnikom gospodarującym na OSN.
SPIS TREŚCI
Wstęp |
3 |
Planowanie nawożenia i bilans składników pokarmowych |
5 |
Potrzeby pokarmowe roślin |
5 |
Potrzeby nawożenia oraz dawki nawozów fosforowych i potasowych |
6 |
Potrzeby nawożenia azotem i dawki nawozów |
9 |
Wapnowanie gleb |
12 |
Bilans składników pokarmowych |
14 |
Terminy stosowania nawozów azotowych i fosforowych |
15 |
Formy nawozów azotowych i fosforowych |
21 |
Literatura |
23 |
Zarządzanie nawozami naturalnymi |
25 |
Szacowanie ilości nawozów naturalnych w gospodarstwie |
28 |
Przechowywanie nawozów naturalnych |
32 |
Stosowanie nawozów naturalnych |
36 |
Zagospodarowanie nadwyżek nawozów naturalnych |
38 |
Literatura |
39 |
Agrotechniczne metody ograniczania strat azotu i fosforu z rolnictwa |
41 |
Okrywa roślinna |
41 |
Wsiewki międzyplonowe |
44 |
Międzyplony ścierniskowe |
45 |
Przyorywanie słomy |
47 |
Literatura |
49 |
Działania ograniczające straty biogenów na terenach ukształtowanych |
|
i zagrożonych erozją |
50 |
Zalecane techniczne działania przeciwerozyjne |
51 |
Zalecane przeciwerozyjne działania rolnicze |
52 |
Literatura |
60 |
Dodatkowe działania ograniczające straty azotu i fosforu z rolnictwa |
61 |
Zadrzewienia |
61 |
Strefy buforowe |
63 |
Oczka wodne i mokradła |
65 |
Literatura |
67 |
Informacje dodatkowe
Autor 1 | Tamara Jadczyn |
Autor 2 | Agnieszka Rutkowska |
Autor 3 | Dorota Pikuła |
Autor 4 | Beata Jaruga |
Rok wydania | 2015 |
Liczba stron | 67 |
Oprawa | Miękka |
Wymiary | 16.5x23.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-7562-204-1 |
Słowa kluczowe | Azot, fosfor, składniki pokarmowe, bilans składników pokarmowych |