PRAKTYKI OGRANICZAJĄCE STRATY AZOTU I FOSFORU Z ROLNICTWA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 8,00 zł 8.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

      Wszelkie działania zwiększające efektywność wykorzystania przez rośliny składników pokarmowych z nawozów spełniają ważną rolę w ochronie środowiska naturalnego, ale mają także wymierny efekt finansowy w postaci zmniejszenia wydatków ponoszonych przez gospodarstwa rolne na nawozy. Praca jest bogato ilustrowanym kompendium wiedzy na temat różnorodnych działań poprawiających efektywność wykorzystania azotu i fosforu przez rośliny uprawne i ograniczających straty biogenów z rolnictwa. Dotyczy to zagadnień planowania nawożenia i bilansu składników pokarmowych, metod gospodarowania na terenach ukształtowanych i zagrożonych erozją, czy też stosowania stref buforowych oraz konstruowania sztucznych stawów sedymentacyjnych. Publikacja jest polecana szczególnie rolnikom gospodarującym na OSN.

 

SPIS TREŚCI

Wstęp

3

Planowanie nawożenia i bilans składników pokarmowych

5

Potrzeby pokarmowe roślin

5

Potrzeby nawożenia oraz dawki nawozów fosforowych i potasowych

6

Potrzeby nawożenia azotem i dawki nawozów

9

Wapnowanie gleb

12

Bilans składników pokarmowych

14

Terminy stosowania nawozów azotowych i fosforowych

15

Formy nawozów azotowych i fosforowych

21

Literatura

23

Zarządzanie nawozami naturalnymi

25

Szacowanie ilości nawozów naturalnych w gospodarstwie

28

Przechowywanie nawozów naturalnych

32

Stosowanie nawozów naturalnych

36

Zagospodarowanie nadwyżek nawozów naturalnych

38

Literatura

39

Agrotechniczne metody ograniczania strat azotu i fosforu z rolnictwa

41

Okrywa roślinna

41

Wsiewki międzyplonowe

44

Międzyplony ścierniskowe

45

Przyorywanie słomy

47

Literatura

49

Działania ograniczające straty biogenów na terenach ukształtowanych

 

i zagrożonych erozją

50

Zalecane techniczne działania przeciwerozyjne

51

Zalecane przeciwerozyjne działania rolnicze

52

Literatura

60

Dodatkowe działania ograniczające straty azotu i fosforu z rolnictwa

61

Zadrzewienia

61

Strefy buforowe

63

Oczka wodne i mokradła

65

Literatura

67

 

Informacje dodatkowe

Autor 1 Tamara Jadczyn
Autor 2 Agnieszka Rutkowska
Autor 3 Dorota Pikuła
Autor 4 Beata Jaruga
Rok wydania 2015
Liczba stron 67
Oprawa Miękka
Wymiary 16.5x23.5 cm
Numer ISBN 978-83-7562-204-1
Słowa kluczowe Azot, fosfor, składniki pokarmowe, bilans składników pokarmowych

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl