TRAWY WIECHLINOWATE W UPRAWIE POLOWEJ I ICH WYKORZYSTANIE W ŻYWIENIU ZWIERZĄT INSTRUKCJA UPOWSZECHNIENIOWA NR 243 (PRODUKT CYFROWY)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 0,00 zł 0.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

W warunkach Polski podstawową powierzchnię paszową dla przeżuwaczy stanowią trwałe i przemienne użytki zielone, które są najlepszym źródłem wartościowej i taniej paszy dla tej grupy zwierząt. Według danych GUS (2019), powierzchnia trwałych użytków zielonych (łąk i pastwisk) w Polsce wynosi ok. 3,2 mln ha. Trawy wiechlinowate i rośliny bobowate drobnonasienne (motylkowate) uprawiane na gruntach ornych stanowią dodatkową powierzchnię paszową wynoszącą ok. 0,5 mln hektara. Są to krótkotrwałe użytki zielone, które wprowadzane do płodozmianu polowego, dostarczają wartościowej paszy, a przy tym są cennym ogniwem zmianowania w zrównoważonym systemie gospodarowania. Trawy pastewne mogą być skarmiane w postaci świeżej zielonki lub służyć jako surowiec do produkcji kiszonki, sianokiszonki, siana oraz suszu przemysłowego. Odpowiednio nawożone charakteryzują się dużym potencjałem produkcyjnym suchej masy, białka i energii, przewyższającym znacznie większość innych gatunków roślin pastewnych. Polowa uprawa traw jest stosunkowo tanią formą produkcji paszy, ze względu na mały koszt materiału siewnego, niewielkie nakłady środków ochrony roślin oraz stosunkowo łatwą mechanizację uprawy i zbioru. Rośliny te mają na ogół nieduże wymagania co do rodzaju gleby i stanowiska w zmianowaniu, a ponadto są mało wrażliwe na ugniatanie gleby ciężkimi maszynami. Polowa uprawa traw najbardziej uzasadniona jest w gospodarstwach, które mają mały udział naturalnych użytków zielonych lub areał niewystarczający do zaspokojenia potrzeb paszowych zwierząt przeżuwających.
Trawy wiechlinowate uprawiane na gruntach ornych są na ogół gatunkami wieloletnimi, dającymi w ciągu roku kilka pokosów. W zależności od gatunku, użytkuje się je z reguły od 1 do 3 lat, co nie komplikuje systemu zmianowania, natomiast przyczynia się do uzyskania dobrego stanowiska dla roślin następczych. Resztki pożniwne tych roślin korzystnie wpływają na środowisko glebowe, wzbogacając je w materię organiczną oraz poprawiają właściwości fizykochemiczne i biologiczne. Wielkość plonu i jego wartość pokarmowa, szczególnie zawartość białka w paszy produkowanej z traw, w znacznym stopniu zależą od poziomu nawożenia azotem oraz terminu koszenia runi. Oczywiście, nie bez znaczenia jest również przebieg pogody.
W optymalnych warunkach siedliskowych uzyskuje się plon na poziomie 10-15 t suchej masy i 1,5-2,0 t białka z 1 hektara.
Możliwość regulowania, do pewnego stopnia, jakości plonu ma szczególne znaczenie przy produkcji suszu przemysłowego, bowiem dzięki temu istnieje możliwość utrzymania ciągłości produkcji paszy o jednolitych cechach jakościowych. Spośród gatunków wiechlinowatych uprawianych na gruntach ornych największe znaczenie mają trawy wysokie, takie jak: życice (wielokwiatowa, westerwoldzka, mieszańcowa, trwała,), kostrzewy (łąkowa, trzcinowa), festulolium, kupkówka pospolita, tymotka łąkowa, stokłosa uniolowata, rajgras wyniosły.

SPIS TREŚCI

ZNACZENIE GOSPODARCZE 

5

GATUNKI I ODMIANY PRZYDATNE DO UPRAWY POLOWEJ

6

FESTULOLIUM

6

KOSTRZEWA ŁĄKOWA

8

KOSTRZEWA TRZCINOWA

10

KUPKÓWKA POSPOLITA

11

RAJGRAS WYNIOSŁY

13

STOKŁOSA UNIOLOWATA

14

TYMOTKA ŁĄKOWA

15

ŻYCICA MIESZAŃCOWA

17

ŻYCICA TRWAŁA

18

ŻYCICA WIELOKWIATOWA

21

ŻYCICA WIELOKWIATOWA WESTERWOLDZKA

24

WYMAGANIA SIEDLISKOWE ORAZ PRZEDPLON

27

AGROTECHNIKA

30

UPRAWA ROLI

30

NAWOŻENIE

30

SIEW

32

PIELĘGNACJA ZASIEWÓW

33

ZBIÓR

34

JAKOŚĆ PASZY

37

KONSERWACJA

40

SPOSOBY KONSERWACJI

40

SPORZĄDZANIE KISZONEK Z TRAW PRZEWIĘDNIĘTYCH

 

I PODSUSZONYCH

41

TECHNIKA KOSZENIA I PODSUSZANIA TRAW

44

TECHNOLOGIA PRODUKCJI KISZONEK W ZALEŻNOŚCI

 

OD WIELKOŚCI STADA KRÓW

47

ŚRODKI WSPOMAGAJĄCE ZAKISZANIE TRAW

50

PRZECHOWYWANIE KISZONEK I ZADAWANIE PASZ

51

WYKORZYSTANIE KISZONEK W ŻYWIENIU ZWIERZĄT

53

JAKOŚĆ I WARTOŚĆ POKARMOWA KISZONEK

53

KOMPONOWANIE TRADYCYJNYCH DAWEK POKARMOWYCH

 

NA BAZIE KISZONEK Z TRAW

55

KISZONKI Z TRAW W MIESZANINACH PASZ

 

PEŁNODAWKOWYCH PMR I TMR

57

KISZONKI Z TRAW W ŻYWIENIU JAŁÓWEK I BYDŁA OPASOWEGO 58

58

LITERATURA

60

 

 

Informacje dodatkowe

Autor 1 Mariola Staniak
Autor 2 Franciszek Brzóska
Rok wydania 2020
Liczba stron 64
Oprawa Miękka
Numer ISBN 978-83-7562-342-0 (wersja elektroniczna)
Słowa kluczowe TRAWY WIECHLINOWATE, ŻYWIENIE ZWIERZĄT, UPRAWA POLOWA, UPRAWA TRAW

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl