Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu na zasadach określonych w polityce prywatności.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

UPRAWA BOBIKU I WYKORZYSTANIE NASION W ŻYWIENIU ZWIERZĄT GOSPODARSKICH (PRODUKT CYFROWY)

bobik.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 0,00 zł 0.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

INSTRUKCJA UPOWSZECHNIENIOWA NR 242

Ojczyzną bobiku jest Azja Środkowa. Nasiona tego gatunku znano już w starożytnym Egipcie, a w neolicie uprawiany był w Hiszpanii, Portugalii i krajach Europy Wschodniej.
Najkorzystniejsze warunki dla wzrostu i rozwoju tego gatunku występują na obszarach wpływu klimatu morskiego i tam notowana jest największa koncentracja jego uprawy. Badania archeologiczne wykazały, że na obszarze Polski nasiona bobiku pojawiły się w okresie od VII do II wieku p.n.e. w zależności od regionu kraju.
W ostatnich latach w Europie największą powierzchnię uprawy zajmuje on w: Wielkiej Brytanii, Francji, Litwie i Hiszpanii. Poziom plonowania bobiku na Świecie wynosi około 1,5 t/ha, a w Europie 2,0 t/ha, z czego najwyższy notowany jest w Belgii, Francji, Holandii i Niemczech.
W naszym kraju, w okresie międzywojennym, areał zasiewów tego gatunku wynosił 150 tys. ha, po wojnie ok. 90 tys. hektarów, a na przełomie lat 80. i 90. XX w. ok. 120 tys. ha. W latach 2000-2005 areał uprawy tego gatunku był ograniczany i średnio w tym okresie wynosił ok. 12 tys. ha, natomiast w latach 2015-2019 przekroczył 30 tys. ha. W tym okresie bobik uprawiany był także na zieloną masę, a powierzchnia zasiewów na ten cel wynosiła ponad 1300 ha, z czego najwięcej w województwie warmińsko-mazurskim. Powierzchnia jego uprawy jest różna w zależności od regionu. Najwięcej uprawia się go w województwie pomorskim, warmińsko-mazurskim i małopolskim (tab. 1). Natomiast najmniej w województwie opolskim i łódzkim. Poziom plonowania bobiku w latach 2015-2019 wynosił blisko 2,5 t/ha. Bobik najwyżej plonował w województwach pomorskim i warmińsko-mazurskim, zaś najniżej
w lubuskim (tab. 2).
Bobik jest wartościowym gatunkiem, należącym do rodziny roślin bobowatych. Uprawiany jest zarówno na nasiona, jak i zielonkę. Długość okresu wegetacji, wymagania termiczne i glebowe, obecnie zarejestrowanych odmian, pozwalają na jego uprawę na terytorium całego kraju, poza obszarami podgórskimi i niektórymi północnymi. Jednak o lokalizacji jego uprawy w danym rejonie czy nawet gospodarstwie będzie decydowała gleba (powinna być dobra), o dużej miąższości i poziomie akumulacyjnym, posiadająca zdolność gromadzenia dużych zapasów wody.
Białko bobiku charakteryzuje duża wartość biologiczna, dlatego w dawce pokarmowej dla zwierząt monogastrycznych (trzoda chlewna, drób) może częściowo zastąpić śrutę i makuch sojowy. Jego nasiona zawierają od 26 do 32% białka, około 8% włókna i 1,3% tłuszczu. W białku bobiku jest znacznie więcej lizyny (6,22 g w 100 g białka) niż w białku ziarna zbóż. Koncentracja aminokwasów w jego białku sprzyja dobremu ich wykorzystaniu przez zwierzęta.
Jednak nasiona tego gatunku zawierają inhibitory trypsyny oraz taniny, ograniczające przyswajalność białka. Unieczynnienie zawartych w bobiku związków odżywczych może nastąpić w wyniku autoklawowania. Jednak jest to zabieg wymagających znacznych nakładów. Mając to na względzie, wiele lat temu w Europie i w Polsce (HR Strzelce) rozpoczęto hodowlę odmian bobiku o niskiej zawartości związków szkodliwych i odznaczających się dużą wartością pokarmową. Obecnie na Liście Odmian COBORU zarejestrowanych jest 6 odmian białokwitnących pozbawionych tych związków.
Bobik jest rośliną współżyjącą z bakteriami brodawkowymi asymilującymi azot z atmosfery. Dlatego w jego uprawie nie jest konieczne nawożenie azotem. Stosuje się jedynie startowe dawki azotu zanim bakterie brodawkowe rozpoczną swoje działanie. Roślina następcza natomiast może wykorzystać do 80 kg N/ha pozostawionego przez bakterie korzeniowe. Bobik jest rośliną fitosanitarną, o dużym znaczeniu w członie zmianowania,a zwłaszcza przekraczającym 50% udział zbóż. Przyczynia się on do zmniejszenia występowania chorób, zwłaszcza podstawy źdźbła. Wpływa także korzystnie na właściwości fizyczne i chemiczne gleby. W glebie pozostawia on ponad 2,0 t/ha suchej masy resztek pożniwnych zawierających znaczne ilości azotu oraz zmniejsza liczbę niektórych gatunków chwastów.

Opracowanie wykonano w ramach zadania 2.3 programu wieloletniego IUNG-PIB

 

SPIS TREŚCI

WPROWADZENIE

5

WYMAGANIA BOBIKU

8

WYMAGANIA KLIMATYCZNE

8

WYMAGANIA GLEBOWE

8

STANOWISKO W ZMIANOWANIU

9

UPRAWA ROLI

10

JESIENNA UPRAWA ROLI

10

WIOSENNA UPRAWA ROLI

10

NAWOŻENIE

11

SIEW

14

DOBÓR ODMIAN

14

PARAMETRY SIEWU

16

TERMIN SIEWU

16

NORMA WYSIEWU

16

PIELĘGNACJA

18

PIELĘGNACJA MECHANICZNA

18

ZWALCZANIE CHWASTÓW

19

ZWALCZANIE CHORÓB

20

ZWALCZANIE SZKODNIKÓW

26

ZBIÓR

30

WYKORZYSTANIE NASION BOBIKU W ŻYWIENIU ZWIERZĄT

 

GOSPODARSKICH

32

SUBSTANCJE NIEPOŻĄDANE (ANTYŻYWIENIOWE)

37

MOŻLIWOŚĆ POPRAWY WARTOŚCI POKARMOWEJ NASION BOBIKU

39

GRANICZNE UDZIAŁY NASION BOBIKU W MIESZANKACH PASZOWYCH

40

NASIONA BOBIKU W ŻYWIENIU ŚWIŃ

42

NASIONA BOBIKU W ŻYWIENIU DROBIU

44

NASIONA BOBIKU W MIESZANKACH DLA PRZEŻUWACZY

47

KOSZTY PRODUKCJI NASION BOBIKU

49

LITERATURA

53

Informacje dodatkowe

Autor 1 Jerzy Księżak
Autor 2 Jolanta Bojarszczuk
Autor 3 Małgorzata Świątkiewicz
Rok wydania 2020
Liczba stron 56
Oprawa Miękka
Numer ISBN 978-83-7562-337-6
Słowa kluczowe Bobik, uprawa bobiku, nasiona bobiku

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl