Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
UPRAWA I WYKORZYSTYWANIE ZIÓŁ
Opis
Polska uważana jest za kraj o dużych możliwościach produkcji surowców zielarskich wysokiej jakości. W naszym kraju corocznie produkuje się ponad 20 tyś. ton suchych surowców zielarskich, na co składa się 20% zbieranych w środowisku naturalnym i 80% z uprawy. Obecnie w uprawie znajduje się około 60 gatunków roślin, a ponad 100 w dalszym ciągu pozyskuje się ze środowiska naturalnego. Wiele substancji pochodzenia roślinnego znajduje zastosowanie jako składniki żywności funkcjonalnej, która obok składników odżywczych zawiera również związki korzystnie wpływające na zdrowie człowieka. Uprawa roślin zielarskich przyczynia się do podnoszenia opłacalności produkcji rolnej, szczególnie na glebach lekkich i w małych gospodarstwach rolnych. W Polsce rośliny te są, przede wszystkim, surowcem do uzyskiwania cenionych w lecznictwie leków ziołowych. Rośliny zielarskie i przyprawowe ceni się również jako ważny składnik smakowy wielu produktów przemysłu spożywczego, piekarniczego, mleczarskiego, mięsnego, owocowo-warzywnego, octowego, spirytusowego, a olejkodajne mają szerokie zastosowanie w przemyśle cukierniczym i kosmetycznym. Wykorzystuje się je także jako surowiec do produkcji przypraw smakowych i do barwienia lub aromatyzowania środków spożywczych. Niektóre spośród roślin zielarskich mogą być wartościowym dodatkiem do pasz, np. pokrzywa, mniszek lekarski, zaś inne są cenionymi roślinami ozdobnymi: nagietek, jeżówka purpurowa, naparstnica. Profesjonalne źródło wiedzy jakim jest atlas w sposób przystępny, a zarazem wyczerpujący opisuje metody uprawy ziół (siew, nawożenie, ochrona, zbiór), a także zawiera informacje dotyczące właściwości ziół oraz sposobów ich wykorzystania. W opracowaniu znalazły się również zdjęcia chorych roślin oraz szkodników, które je atakują.
SPIS TREŚCI
WIADOMOŚCI OGÓLNE |
|
WPROWADZENIE |
3 |
ZNACZENIE GOSPODARCZE |
5 |
CHARAKTERYSTYKA CHEMICZNA ZWIĄZKÓW CZYNNYCH |
6 |
WPŁYW CZYNNIKÓW ŚRODOWISKA NA PLON I JAKOŚĆ SUROWCA |
9 |
OCHRONA PLANTACJI ROŚLIN ZIELARSKICH |
16 |
ZWALCZANIE CHWASTÓW |
16 |
ZWALCZANIE CHORÓB |
18 |
ZWALCZANIE SZKODNIKÓW |
19 |
ZASADY SUSZENIA I PRZECHOWYWANIA SUROWCA ZIELARSKIEGO |
21 |
WIADOMOŚCI SZCZEGÓŁOWE |
|
Arcydzięgiel lekarski |
27 |
Arnika łąkowa |
35 |
Babka lancetowata |
40 |
Bazylia pospolita |
45 |
Bergenia grubolistna |
51 |
Biedrzeniec anyż |
56 |
Bylica estragon |
60 |
Bylica piołun |
65 |
Czarnuszka siewna |
69 |
Cząber ogrodowy |
74 |
Drapacz lekarski |
79 |
Dziurawiec zwyczajny |
84 |
Fiołek trójbarwny |
89 |
Glistnik jaskółcze ziele |
93 |
Hyzop lekarski |
98 |
Karbieniec pospolity |
109 |
Kminek zwyczajny |
114 |
Kolendra siewna |
123 |
Koper włoski |
130 |
Kozieradka pospolita |
137 |
Kozłek lekarski |
142 |
Krwawnik pospolity |
148 |
Lebiodka pospolita |
153 |
Lubczyk ogrodowy |
157 |
Lukrecja gładka |
163 |
Macierzanka piaskowa |
167 |
Majeranek ogrodowy |
171 |
Mak lekarski |
178 |
Malwa czarna |
187 |
Marzana barwierska |
194 |
Melisa lekarska |
200 |
Mięta pieprzowa |
206 |
Mniszek pospolity |
217 |
Mydlnica lekarska |
224 |
Nagietek lekarski |
230 |
Naparstnica wełnista |
237 |
Ogórecznik lekarski |
243 |
Oman wielki |
248 |
Ostropest plamisty |
254 |
Pokrzywa zwyczajna |
261 |
Prawoślaz lekarski |
267 |
Różeniec górski |
273 |
Rumian rzymski |
278 |
Rumianek pospolity |
285 |
Ruta zwyczajna |
293 |
Rutwica lekarska |
207 |
Rzepik pospolity |
302 |
Rzewień dłoniasty |
306 |
Siwiec żółty |
317 |
Stroiczka rozdęta |
321 |
Szałwia lekarska |
326 |
Szanta zwyczajna |
331 |
Szczodrak krokoszowaty |
335 |
Tymianek właściwy |
339 |
Wiesiołek dwuletni |
344 |
Wrotycz dalmatyński |
350 |
Złocień maruna |
354 |
Żmijowiec babkowaty |
359 |
LITERATURA |
363 |
|
|
Informacje dodatkowe
Autor 1 | Grażyna Hołubowicz-Kliza |
Rok wydania | 2016 |
Liczba stron | 382 |
Oprawa | Miękka |
Wymiary | 16.5x23.5 cm |
Numer ISBN | 978-83-7562-117-4 |
Słowa kluczowe | Zioła, uprawa ziół, suszenie ziół, szkodniki, choroby |