UPRAWA I WYKORZYSTYWANIE ZIÓŁ

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 30,00 zł 30.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

   Polska uważana jest za kraj o dużych możliwościach produkcji surowców zielarskich wysokiej jakości. W naszym kraju corocznie produkuje się ponad 20 tyś. ton suchych surowców zielar­skich, na co składa się 20% zbieranych w środowisku naturalnym i 80% z uprawy. Obecnie w uprawie znajduje się około 60 gatunków roślin, a ponad 100 w dalszym ciągu pozyskuje się ze środowiska naturalnego.  Wiele substancji pochodzenia roślinnego znajduje zastosowanie jako składniki żywności funkcjonalnej, która obok składników odżywczych zawiera również związki korzystnie wpływające na zdrowie człowieka. Uprawa roślin zielarskich przyczy­nia się do podnoszenia opłacalności produkcji rolnej, szczególnie na glebach lekkich i w małych gospodarstwach rolnych. W Polsce rośliny te są, przede wszystkim, surowcem do uzyskiwania cenionych w lecznictwie leków ziołowych. Rośliny zielarskie i przy­prawowe ceni się również jako ważny składnik smakowy wielu produktów przemy­słu spożywczego, piekarniczego, mleczarskiego, mięsnego, owocowo-warzywnego, octowego, spirytusowego, a olejkodajne mają szerokie zastosowanie w przemyśle cukierniczym i kosmetycznym. Wykorzystuje się je także jako surowiec do produk­cji przypraw smakowych i do barwienia lub aromatyzowania środków spożywczych. Niektóre spośród roślin zielarskich mogą być wartościowym dodatkiem do pasz, np. pokrzywa, mniszek lekarski, zaś inne są cenionymi roślinami ozdobnymi: nagie­tek, jeżówka purpurowa, naparstnica. Profesjonalne źródło wiedzy jakim jest atlas w sposób przystępny, a zarazem wyczerpujący opisuje metody uprawy ziół (siew, nawożenie, ochrona, zbiór), a także zawiera informacje dotyczące właściwości ziół oraz sposobów ich wykorzystania. W opracowaniu znalazły się również zdjęcia chorych roślin oraz szkodników, które je atakują.

 

SPIS TREŚCI

 WIADOMOŚCI OGÓLNE

 

WPROWADZENIE

3

ZNACZENIE GOSPODARCZE

5

CHARAKTERYSTYKA CHEMICZNA ZWIĄZKÓW CZYNNYCH

6

WPŁYW CZYNNIKÓW ŚRODOWISKA NA PLON I JAKOŚĆ SUROWCA

9

OCHRONA PLANTACJI ROŚLIN ZIELARSKICH

16

ZWALCZANIE CHWASTÓW

16

ZWALCZANIE CHORÓB

18

ZWALCZANIE SZKODNIKÓW

19

ZASADY SUSZENIA I PRZECHOWYWANIA SUROWCA ZIELARSKIEGO

21

WIADOMOŚCI SZCZEGÓŁOWE

 

Arcydzięgiel lekarski

27

Arnika łąkowa

35

Babka lancetowata

40

Bazylia pospolita

45

Bergenia grubolistna

51

Biedrzeniec anyż

56

Bylica estragon

60

Bylica piołun

65

Czarnuszka siewna

69

Cząber ogrodowy

74

Drapacz lekarski

79

Dziurawiec zwyczajny

84

Fiołek trójbarwny

89

Glistnik jaskółcze ziele

93

Hyzop lekarski
Jeżówka purpurowa

98
102

Karbieniec pospolity

109

Kminek zwyczajny

114

Kolendra siewna

123

Koper włoski

130

Kozieradka pospolita

137

Kozłek lekarski

142

Krwawnik pospolity

148

Lebiodka pospolita

153

Lubczyk ogrodowy

157

Lukrecja gładka

163

Macierzanka piaskowa

167

Majeranek ogrodowy

171

Mak lekarski

178

Malwa czarna

187

Marzana barwierska

194

Melisa lekarska

200

Mięta pieprzowa

206

Mniszek pospolity

217

Mydlnica lekarska

224

Nagietek lekarski

230

Naparstnica wełnista

237

Ogórecznik lekarski

243

Oman wielki

248

Ostropest plamisty

254

Pokrzywa zwyczajna

261

Prawoślaz lekarski

267

Różeniec górski

273

Rumian rzymski

278

Rumianek pospolity

285

Ruta zwyczajna

293

Rutwica lekarska

207

Rzepik pospolity

302

Rzewień dłoniasty
Serdecznik pospolity

306
313

Siwiec żółty

317

Stroiczka rozdęta

321

Szałwia lekarska

326

Szanta zwyczajna

331

Szczodrak krokoszowaty

335

Tymianek właściwy

339

Wiesiołek dwuletni

344

Wrotycz dalmatyński

350

Złocień maruna

354

Żmijowiec babkowaty

359

LITERATURA

363

 

 

 

Informacje dodatkowe

Autor 1 Grażyna Hołubowicz-Kliza
Rok wydania 2016
Liczba stron 382
Oprawa Miękka
Wymiary 16.5x23.5 cm
Numer ISBN 978-83-7562-117-4
Słowa kluczowe Zioła, uprawa ziół, suszenie ziół, szkodniki, choroby

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl