Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu na zasadach określonych w polityce prywatności.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

UPRAWA ŻYTA JAREGO INSTRUKCJA UPOWSZECHNIENIOWA NR 238 (PRODUKT CYFROWY)

UI_238.jpg
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 0,00 zł 0.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Zapraszamy do bezpłatnego  pobrania w formie cyfrowej Instrukcji Upowszechnieniowej nr 238 - UPRAWA ŻYTA JAREGO

Aby pobrać publikację proszę o dodanie jej do koszyka i kontynuować procedurę zamówienia.

WPROWADZENIE

Żyto do niedawna było jedynym gatunkiem zbóż, które miało wyłącznie formę ozimą. Dzięki hodowcom ze Smolic na rynku krajowym pojawiły się także formy jare. Obecnie w obrocie nasionami znajdują się trzy odmiany żyta jarego: Bojko, SM Anake i SM Elara.Z prowadzonych obecnie prac w tym zakresie wynika, że wyhodowane odmiany żyta jarego posiadają szereg korzystnych cech, które zapewne znajdą uznanie wśród producentów żyta.W Europie uprawia się obecnie głównie żyto ozime. Warto jednak wiedzieć, że żyto jare posiada wiele takich cech, jak forma ozima, ale także wiele zupełnie od-miennych. Forma ta ma zbliżoną wysokość roślin do żyta ozimego. Odporność na wyleganie jest u niej tylko nieco niższa niż u form ozimych (wyższa u Bojko). Nato-miast jeśli chodzi o choroby, odporność na ważniejsze z nich, tj. mączniaka, rdzę bru-natną, rynchosporiozę czy septoriozę jest na zbliżonym poziomie do żyta ozimego. Pod względem cech jakościowych charakteryzuje się stosunkowo wysoką liczbą opadania (odmiany Bojko i Elara), podobną do żyta Dańkowskie Diament, które pod tym względem charakteryzuje najwyższa wartość. Pod względem zawartości białka w ziarnie forma ta przewyższa funkcjonujące obecnie na rynku odmiany żyta ozimego (Bojko − 14,4%, SM Anake − 14,1%, Ela-ra − 13,8% w s.m.). Zarejestrowane odmiany jare charakteryzują się zdecydowanie wyższą masą tysiąca ziaren niż odmiany ozime. Do tych korzystnych cech należy dodać także zwiększoną odporność na nieko-rzystne warunki glebowe. Ziarno żyta jarego, podobnie jak ziarno żyta ozimego przydatne jest zarówno do wykorzystania w przemyśle spożywczym, jak i paszowym.Żyto jare jest typową formą przewódkową.

 

SPIS TREŚCI

 

WPROWADZENIE 5

5

WYMAGANIA SIEDLISKOWE 6

6

UPRAWA ROLI 7

7

NAWOŻENIE 8

8

REGULACJA ODCZYNU GLEB 8

8

NAWOŻENIE FOSFOREM 9

9

NAWOŻENIE POTASEM 10

10

NAWOŻENIE MAGNEZEM 12

12

NAWOŻENIE AZOTEM 13

13

NAWOŻENIE MIKROELEMENTAMI 15

15

NAWOŻENIE MANGANEM 15 NAWOŻENIE MIEDZIĄ 16

16

NAWOŻENIE CYNKIEM 16

16

SIEW 18 DOBÓR ODMIAN 18

18

TERMIN SIEWU 19

19

NORMA WYSIEWU 19

19

PIELĘGNACJA ZASIEWÓW 20

19

REGULACJA ZACHWASZCZENIA 20

20

OGRANICZANIE WYSTĘPOWANIA SPRAWCÓW CHORÓB 23

23

AGROTECHNICZNE METODY OCHRONY
OGRANICZANIE WYSTĘPOWANIA SZKODNIKÓW

35
36

ZBIÓR 45

45

LITERATURA 46

46

 

Informacje dodatkowe

Autor 1 Grażyna Hołubowicz-Kliza
Rok wydania 2020
Liczba stron 47
Numer ISBN 978-83-7562-328-4
Słowa kluczowe Żyto, żyto jare, uprawa żyta, uprawa żyta jerego

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl