Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
UPRAWA ŻYTA JAREGO INSTRUKCJA UPOWSZECHNIENIOWA NR 238 (PRODUKT CYFROWY)
Opis
Zapraszamy do bezpłatnego pobrania w formie cyfrowej Instrukcji Upowszechnieniowej nr 238 - UPRAWA ŻYTA JAREGO
Aby pobrać publikację proszę o dodanie jej do koszyka i kontynuować procedurę zamówienia.
WPROWADZENIE
Żyto do niedawna było jedynym gatunkiem zbóż, które miało wyłącznie formę ozimą. Dzięki hodowcom ze Smolic na rynku krajowym pojawiły się także formy jare. Obecnie w obrocie nasionami znajdują się trzy odmiany żyta jarego: Bojko, SM Anake i SM Elara.Z prowadzonych obecnie prac w tym zakresie wynika, że wyhodowane odmiany żyta jarego posiadają szereg korzystnych cech, które zapewne znajdą uznanie wśród producentów żyta.W Europie uprawia się obecnie głównie żyto ozime. Warto jednak wiedzieć, że żyto jare posiada wiele takich cech, jak forma ozima, ale także wiele zupełnie od-miennych. Forma ta ma zbliżoną wysokość roślin do żyta ozimego. Odporność na wyleganie jest u niej tylko nieco niższa niż u form ozimych (wyższa u Bojko). Nato-miast jeśli chodzi o choroby, odporność na ważniejsze z nich, tj. mączniaka, rdzę bru-natną, rynchosporiozę czy septoriozę jest na zbliżonym poziomie do żyta ozimego. Pod względem cech jakościowych charakteryzuje się stosunkowo wysoką liczbą opadania (odmiany Bojko i Elara), podobną do żyta Dańkowskie Diament, które pod tym względem charakteryzuje najwyższa wartość. Pod względem zawartości białka w ziarnie forma ta przewyższa funkcjonujące obecnie na rynku odmiany żyta ozimego (Bojko − 14,4%, SM Anake − 14,1%, Ela-ra − 13,8% w s.m.). Zarejestrowane odmiany jare charakteryzują się zdecydowanie wyższą masą tysiąca ziaren niż odmiany ozime. Do tych korzystnych cech należy dodać także zwiększoną odporność na nieko-rzystne warunki glebowe. Ziarno żyta jarego, podobnie jak ziarno żyta ozimego przydatne jest zarówno do wykorzystania w przemyśle spożywczym, jak i paszowym.Żyto jare jest typową formą przewódkową.
SPIS TREŚCI
WPROWADZENIE 5 |
5 |
WYMAGANIA SIEDLISKOWE 6 |
6 |
UPRAWA ROLI 7 |
7 |
NAWOŻENIE 8 |
8 |
REGULACJA ODCZYNU GLEB 8 |
8 |
NAWOŻENIE FOSFOREM 9 |
9 |
NAWOŻENIE POTASEM 10 |
10 |
NAWOŻENIE MAGNEZEM 12 |
12 |
NAWOŻENIE AZOTEM 13 |
13 |
NAWOŻENIE MIKROELEMENTAMI 15 |
15 |
NAWOŻENIE MANGANEM 15 NAWOŻENIE MIEDZIĄ 16 |
16 |
NAWOŻENIE CYNKIEM 16 |
16 |
SIEW 18 DOBÓR ODMIAN 18 |
18 |
TERMIN SIEWU 19 |
19 |
NORMA WYSIEWU 19 |
19 |
PIELĘGNACJA ZASIEWÓW 20 |
19 |
REGULACJA ZACHWASZCZENIA 20 |
20 |
OGRANICZANIE WYSTĘPOWANIA SPRAWCÓW CHORÓB 23 |
23 |
AGROTECHNICZNE METODY OCHRONY |
35 |
ZBIÓR 45 |
45 |
LITERATURA 46 |
46 |
Pliki do pobrania:
Informacje dodatkowe
Autor 1 | Grażyna Hołubowicz-Kliza |
Rok wydania | 2020 |
Liczba stron | 47 |
Numer ISBN | 978-83-7562-328-4 |
Słowa kluczowe | Żyto, żyto jare, uprawa żyta, uprawa żyta jerego |